Volwassenturnen

DOS is de enige turnvereniging in de gehele Bollenstreek die ‘Turnen voor Volwassenen (18+)’ aanbiedt. De les wordt ervaren als zeer afwisselend en haalbaar voor iedere leeftijd. Iedere les doe je andere turnoefeningen: van de balk tot de trampoline, door naar de lange mat. Omdat de trainster rekening houdt met jouw kunnen, is het mogelijk om jezelf uit te dagen op jouw niveau.
Gelukkig voor jou is er op dit moment plaats voor nieuwe leden! Kijk voor meer informatie bij de Veelgestelde Vragen. Wil je weten wat de huidige leden ervan vinden? Kijk dan bij “Een indruk van Volwassenenturnen met…”.

Veelgestelde Vragen
Moet je al ervaring hebben met turnen?
Nee, de huidige groep bestaat uit leden met én zonder ervaring met turnen. Omdat ieder lid de oefeningen doet op zijn of haar eigen niveau, is het toegankelijk voor iedere volwassene.

Moet je ook zo’n turnpakje aan?
Nee, je traint bij deze les echt om jezelf te verbeteren, dus niet per se voor wedstrijden. De enige benodigdheden zijn turnschoentjes, een sportbroek en shirt.

Is Volwassenenturnen alleen voor vrouwen?
Nee, mannen én vrouwen zijn welkom in deze les. Je hebt natuurlijk wel aparte kleedkamers, maar de les is gemixt. Ben je een man en twijfel je nog om een keer te komen kijken? Lees dan het stukje van ons mannelijke groepslid, Koos, in: “Een indruk van Volwassenenturnen (18+) met…”

Wanneer is de les?
Iedere maandagavond, van 20:30 – 21:30 uur.

Waar is de les?
In de locatie Binnenhof, te Noordwijk.

Kan ik een keer vrijblijvend komen kijken?
Natuurlijk! We snappen dat als je nog nooit geturnd hebt (of als het al erg lang geleden is), je eerst even kijkt of het wat voor je is. Kom gerust een avond langs en neem vrijblijvend deel aan onze les!

Een indruk van Volwassenenturnen (18+) met…
Nina (23 jaar oud)
nina
Had je al eerdere ervaring met turnen?
Nee, ik heb nog nooit op turnen gezeten. Ik deed wel altijd veel ratslagen en handstanden in de achtertuin, maar op turnen wilde ik vroeger nooit. Ik vond het gewoon leuk om rond te hobbelen in de tuin.

Wat vind je het leukste aan de les?
Ik vind het leuk dat het zo divers is. Elke les is weer anders en je leert echt steeds meer. Je kan je eigen grenzen aangeven, maar jezelf ook uitdagen. Ik merk dat je door de oefeningen heel veel spieren traint zonder het gevoel dat je er veel moeite voor moet doen.

Merk je dat je er beter in wordt?
Jazeker! We oefenen vaak de overslag. In het begin kon ik die helemaal niet en nu kan ik die al bijna zonder hulp. Dit geldt voor meerdere onderdelen en ik merk dat het dan ook steeds leuker wordt. Zo krijg je veel meer motivatie om het steeds beter te doen.

Waarom zou iemand Volwassenenturnen eens moeten uitproberen?
Naast dat het heel gezellig is, is het ook een goede work-out. Het is een goede oplossing voor mensen boven de 18 die niet meer op een sport willen zoals voetbal, hockey of die de sportschool niks vinden. Je leert steeds meer en je traint ook nog eens een verscheidenheid aan spieren!

Koos (27 jaar oud)
koos
Had je al eerdere ervaring met turnen?
Toen ik begon met Volwassenenturnen, had ik al ervaring met turnen. Ik begon met turnen in groep vier van de basisschool. Tijdens mijn loopbaan heb ik bij de onderlinge jongenswedstrijden meerdere medailles gehaald: vier keer goud, drie keer zilver en één keer brons.

Wat vind je het leukste aan de les?
Het leukste aan de les vind ik de vrijheid die je tijdens het uur hebt. Of je nou net begint of je hebt al jarenlang ervaring in het turnen: je kunt jezelf altijd blijven ontwikkelen. Als je wil, kan je de hele les op het toestel trainen waar je het meest behoefte aan hebt.

Merk je dat je er beter in wordt?
Jazeker, in het begin was mijn instelling om te trainen wat ik al kon, dus niet om echt veel bij te leren. Echter, omdat het zich afspeelt in een andere setting dan de reguliere les, train ik nu ook op toestellen waarvan ik in het begin niet aan had gedacht dat ik daar ooit op zou trainen.

Waarom zou iemand Volwassenenturnen eens moeten uitproberen?
Bij veel sporten hoor je na verloop van tijd de mitsen en maren, maar bij turnen is het voordeel dat je vrijwel al je spieren en gewrichten gebruikt en niet maar één deel: het blijft afwisselend.

Angelique (43 jaar oud)
angelique
Had je al eerdere ervaring met turnen?
Ik startte met turnen toen ik elf jaar oud was. Ik mocht toen ook meedoen met de extra training en wedstrijden. Toen ik zestien was ben ik gestopt, maar vanaf mijn 18e tot en met mijn 21e heb ik ook nog geturnd, ook al Volwassenenturnen dus. Na de bevalling van mijn tweede dochter ben ik via een vriendin weer gaan turnen. Het is toch altijd blijven kriebelen ;-).

Wat vind je het leukste aan de les?
Bij turnen word ik altijd uitgedaagd. We kunnen zelf aangeven wat we (extra) willen oefenen. Als je iets kunt (handstand of salto bijvoorbeeld) dan kun je jezelf altijd verbeteren. Net even wat netter afwerken, iets sneller of hoger springen. En als ik iets niet kan, word ik natuurlijk geholpen en krijg ik tips!

Merk je dat je er beter in wordt?
Het ligt eraan wat je doet en kan. Sommige dingen doe ik al heel lang en soms laat je weleens iets versloffen. Dan is het maar goed dat de juf (Anne in mijn geval) even zegt dat ik beter mijn best moet doen ;-). Of dat ze dan gewoon zegt wat ik eraan kan veranderen. Verder proberen we ook weleens wat uit, zoals de gelijke brug met de vrouwen (dit is “mannenonderdeel”). Dan is het leuk als je ziet dat je verbetert.

Waarom zou iemand Volwassenenturnen eens moeten uitproberen?
Turnen is een uitdagende sport, waarbij je spieren gebruikt waarvan je niet wist dat je ze had. Je blijft er (relatief) lenig bij en je conditie wordt ook goed getest. Het is afwisselend en daarbij ook nog erg gezellig ;).